Umelecké školy navštevuje takmer 12.000 mladých Bratislavčanov

30.01.2012 Bratislava

Bratislava 29. januára (TASR) - Takmer 12.000 mladých Bratislavčanov má záujem o návštevu základných umeleckých škôl. \"Zo všetkých školopovinných detí až tretina navštevuje umelecké či hudobné odbory,\" informoval TASR hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.

Takmer polovica talentovaných detí prejavuje podľa jeho slov záujem o hudobné odbory. \"Výraznejší záujem je taktiež o výtvarné krúžky, ktoré navštevuje viac ako 2000 žiakov,\" poznamenal Andrassy. Dlhodobo najviac mladých Bratislavčanov navštevuje Základnú umeleckú školu na Karloveskej ulici a umeleckú školu na Exnárovej ulici.

V porovnaní s predchádzajúcimi školskými rokmi mesto eviduje zvýšený záujem o štúdium umeleckých odborov. \"Napríklad v prebiehajúcom školskom roku zasadá do školských lavíc o 136 detí viac ako bolo v školskom roku 2010/2011,\" vysvetľuje hovorca. Na základe požiadaviek rodičov umelecké školy rozširujú študijné odbory a medzi nové patria napríklad odbor animovanej tvorby či odbor počítačovej grafiky a multimediálnych smerov. Okrem verejných, mestských umeleckých škôl pôsobí v slovenskej metropole aj 13 súkromných a jedna cirkevná umelecká škola.

Rôznorodé voľnočasové aktivity ponúka mladej generácii päť celomestských centier voľného času. \"Ide napríklad o vedomostné súťaže, olympiády, pobytové tábory či detské dielne,\" uvádza Andrassy. Centrá okrem celoročných projektov v záujmových útvaroch, ktorých je takmer 330, ponúkajú aj sériu tematických prázdninových programov. Tie počas voľných dní organizujú v spolupráci so zoologickou záhradou, galériou a múzeom mesta či krajským školským úradom.

Bratislavské voľnočasové centrá v priebehu školského roku navštevuje viac ako 3500 detí. \"V roku 2012 sa rozšíri sieť verejných centier o dva súkromné subjekty,\" dodal hovorca.
 

Vyberte región